Erzincan’ın özel süs bitkisiAllı Gelinin" hikayesi

Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Erzincan’da 2006 yılından itibaren bölgemizde bulunan süs bitkilerinin korunmasına ve geliştirilmesine katkı sunmakta. Erzincan’ın simgesi olan süs bitkisi “Allı Gelinin" hikayesi anlatılmakta.

Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, süs bitkileri ile ilgili yapılan proje ve çalışmalar ile ilgili bilgiler verilerek, geliştirilen “Allı Gelin” hakkın da açıklamalar da bulunuldu:

Allı Gelin Piramit Doğal

ERZİNCAN’IN SÜS BİTKİSİ “ALLI GELİN”

“Allı Gelin bitkisi hoş kokusu, gösterişli çiçek durumu, çiçek rengi, karakteristik tüy örtüsü bulunan, kurakçıl, kısıtlı bakım şartlarına dayanıklı ve süs bitkisi potansiyeli yüksek nadir endemiklerimiz arasında yer almaktadır. Allı Gelin veya boya çiçeği yöresel isimleri ile bilinen Hesperısisatidea Türkiye’ye özgü endemik bir türdür. Bu türe ait ilk örnek Tchichatscheff tarafından Erzincan’dan toplandığı için Erzincan ilini simgeleyen çiçektir.”

Erzincan’ın Üzümlü İlçesindeki pankartı gören vatandaşlar şaşkına uğradı Erzincan’ın Üzümlü İlçesindeki pankartı gören vatandaşlar şaşkına uğradı

Allı Gelin Piramit 5 1

“ALLI GELİN” TARİHİ SÜRECİ

“Allı gelin bitkisinin çiçekleri, Divriği (Sivas)’de boyar madde olarak kullanılmaktadır. (Baytop,1994). Enstitümüzde” Allı Gelin (Hesperısisatidea)Boiss.) D.A. German& Al-Shehbaz) Bitkisinin Çeşit Islahı ve Süs Bitkileri Sektörüne Kazandırılması” projesi kapsamında bu özel türümüz kültüre alınmış ve ıslah çalışmaları yürütülmüştür. Proje Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından desteklenmiştir.”

İklim ve coğrafyamızın, uygun bitki gen kaynaklarımızın zengin olmasına rağmen süs bitkileri sektöründe kendi geliştirdiğimiz çeşitler çok az sayıdadır. Bu projeyle amacımız; Allı Gelin bitkisinde, seleksiyon ıslahı yöntemleri ile çeşit geliştirilerek, ortaya çıkan çeşit adaylarının süs bitkileri sektörüne kazandırılması olmuştur.”

PEYZAJ ÇALIŞMALARINDA TERCİH EDİLİYOR

Allı Gelin Meral Aslay 3

“Yürütülen çalışma sonucunda piramit ile sıkı yayvan kompakt formunda iki adet çeşit adayı geliştirilmiş olup sıkı yayvan kompakt çeşit adayı ile ilgili tescil işlemleri başlatılmıştır. Kompakt formunda ise çalışmalar devam etmektedir. Geliştirilen çeşit adayları su istekleri az ve kısıtlı bakım şartlarına dayanıklıdırlar. Bu özellikleri ile su sıkıntısının giderek arttığı günümüzde kırsal alanların peyzajında çok tercih edilebilecek süs bitkisi olma özelliğine de sahiptirler. Proje çalışmaları Enstitümüzde Ziraat Mühendisi Meral ASLAY liderliğinde 4 kişilik bir ekip tarafından yürütülmektedir.”

Allı Gelin Meral Aslay 1