Erzincan’da uzun süre öğretmenlik ve idarecilik yapan emekli öğretmen Cemil Tekin’in öğretmenler günü özel bir yazısı
Eğitim-Öğretimde Önderlik
Ülkemizin geleceği öğretmenlerimizin omuzlarında olduğunun bilinciyle hareket ederek, öğretmenlerin aklın ve bilimin ışığında vatan evlatlarının, istenen amaç ve ilkeler doğrultusunda; sevgi, azim ve kararlılıkla eğitmek ve yetiştirmek, onlara örnek olmak önderlik ve rehberlik etme aşkı ve çabası içinde olduğunuzu biliyorum.
Değerli meslektaşlarım; geleceğe şekil vermenin sizlerle mümkün olacağı kesindir. Ancak bu da siz öğretmenlerin ve yöneticilerin her an değişen şartlara kendinizi kanalize ederek çağa ayak uydurmanız ile mümkün olur. Bu da önderlik vasfınızı ön plana çıkarmakla mümkündür.
Ülkemiz eğitiminin içinde bulunduğu durum göz önüne alınırsa eğitimde önderliğin şart olduğu kaçınılmazdır. Gerçek bir önder daimi eğitici ve öğretici olmak zorundadır. Aynı şekilde eğitim-öğretim ile görevli, yönetici idareci ve ÖNDERLİK vasfına sahip olmaları gerekir. Aksi taktirde uzaktan kumandalı robotlardan farkları kalmaz. Eğitim-öğretimde gerçek bir önder; şartlar ne olursa olsun, eğitici ve öğretici olmalıdır. Aynı şekilde görevli yöneticilerde, görevlerinde basiretli, tutarlı ve başarılı olabilmeleri için önderlik vasfına sahip olmaları gerekir. Çünkü eğitim bir bütündür. Bu durumu sağlayabilmek için tayin mercileri atamalarda kişiye iş bulma yerine, işe ehli kişiler alma yöntemini uygulamaları şarttır. Buda siyasilerin rant sağlamak uğruna bu tür hassas atamalardan elini eteğini çekmesiyle mümkün olacaktır. Aksi taktirde bu uygulamayla çağa ayak uydurmak şöyle dursun bir arpa boyu ilerlemek mümkün değildir... Yetkisiz kişilere yetki verildiği zaman önderlik vasfı olmadığından etkisiz kalmaktadırlar. Böyle olunca da etkisiz olduğu için derdini anlatan vatandaşa bağırıp çağırmakla bu yetersizliklerini kamufle etmeye çalışırlar. Neticede mağdur olan vatandaş, zarar gören ülkemiz olur.
Onun içindir ki ÖNDERLİK insanların tavır ve hareketlerine tesir etme sanatıdır. Diğer bir deyişle insanlara örnek olarak eğitme ve öğretme yeteneğidir.
Stresten uzak, güven duygusu yüksek, morale ve birlik duygusuna sahip bir toplumda eğitim ve öğretimin verimini artırır.
Eğitimde önderliğin amacı bunu sağlamaktır. Eğitimde otoriter önderlik beraberinde ikna ediciliğinde birleşmesi ile uygulama daimi adaletli olarak huzur bulur; huzur da verimliliği getirir.
Doğruluk, bilgilik ve medeni cesaret, karar verme yeteneği, güvenilirlik, inisiyatif, basiret, adalet, görev aşkı, tavır ve hareket düzgünlüğü ve tahammül gücünü sergileyen öğretmen ve yönetici amacına ulaşmış demektir.
Bu vasıfları taşımayan kimse ne öğretmen ne de yönetici olur. Olsa olsa olumlu ve ya olumsuz her emre uyan, zamana ayak uydurmaya çalışan etkisiz bir kişi olur.
İYİ BİR ÖĞRETMEN, YÖNETİCİ, İDARECİ NASIL OLMALI DERSENİZ:
Görevini bilen, her konuda örnek olan, yapacaklarının sorumluluğunu üstlenen, doğru bildiklerinden ve sorumluluklarından kaçmayan, emrindekilere emir verilen şekil de değil de yeteneklerine göre görevlendiren, zamanında kesin kararlar veren, öğrencilerini toplu ve yapıcı çalışmalara yönlendirerek bunu takip eden, kendini dalında yetiştiren ve yetiştirmeye devam eden, öğrencileri ve emrinde çalışanları iyi tanıyan buna göre davranan, yapıcı tenkitlere açık olan, bu meyanda eksiklerini kabul edip tamamlayan, kişiler arasında ayrım yapmayan, haklı olanın hakkını teslim eden ve sabırlı olan kişidir.
Bu arada tam meslektaşlarımın öğretmenler gününü kutlar, başta Başöğretmen Atatürk, olmak üzere ebediyete intikal eden öğretmenlerimize rahmetler dilerim,”
Emekli Öğretmen Cemil Tekin