Lyrid meteor yağmuru 15-29 Nisan tarihleri arasında gerçekleşiyor. Ocak ayına kadar meteor yagmurladı devam etsede gökyüzü seyri için en önemli bu tarihler. 

Kaydedilen en eski meteor yağmurlarından biri olarak bilinen Lyrid Meteor Yağmuru, 15-29 Nisan tarihleri arasında tekrardan atmosferimizi ziyaret edecek.

Lyrid meteor yağmuruna ne sebep oluyor?

Her yıl Nisan ayında yaşanan Lyrid meteor yağmuru NASA'ya göre M.Ö. 687 gibi erken bir tarihte kaydedilmiş, bilinen en eski meteor yağmurlarından biri.

Meteor yağmurları varlığını Güneşimizin yörüngesinden geçen kuyruklu yıldızların bıraktığı enkaza borçlu. Bu ‘meteor şovun’ başrolünde de her 415 yılda bir Güneş'in etrafındaki turunu tamamlayan uzun periyotlu Thatcher Kuyruklu Yıldızı yer alıyor. Dünya'dan en son 1861 yılında görülen kuyruklu yıldız, 2276 yılına kadar gökyüzünde görünmeyecek.

Whatsapp'ın yeni özelliği sabitleme nasıl yapılır? Whatsapp'ın yeni özelliği sabitleme nasıl yapılır?

Bununla birlikte gezegenimiz her yıl bu kuyruklu yıldızın ardında bıraktığı tozlu enkazın içinden geçiyor. Yüksek hızla Dünya’nın atmosferine giren bu enkaz parçaları yanıyor ve gece gökyüzünde ışık gösterisi gerçekleştiriyor. 

Yaklaşan nefes kesici gök olayını daha iyi gözlemlemek için ışık kirliliğinden uzak bir alanı tercih etmenizi ve doğrudan Ay'a bakmaktan kaçınmanızı tavsiye ediyoruz.

Lyrid meteor yağmuru ne zaman zirveye ulaşacak?

Lyrid meteor yağmuru 21 Nisan'ı 22 Nisan'a bağlayan gece zirve yapacak. Meteor yoğunluğunun ulaştığı zirve öncesi ve sonrasında seyrek de olsa meteor gözlemlenebilir. İdeal koşullarda saat başı ortalama 18 meteor gözleneceği tahmin ediliyor.

Ocak ayı başlarında sona eren Quadrantid ardından birkaç aylık meteor yağmuru kuraklığı nihayet sona ermek üzere.

Kaynak: TUBİTAK-NASA