İslam, insan sağlığını önemseyen bir din olup koyduğu kurallar ve farz kıldığı ibadetlerle bu önemi vurgular. Mi'râc gecesinde farz kılınan namaz, Müslümanlar için Allah'ın emri olduğu için titizlikle yerine getirilir. Peygamber Efendimiz (sav), namaz hakkında; “Namaz dinin direğidir, kim onu dosdoğru kılarsa dinini ayakta tutmuş olur, onu terk eden de dinini yere vurmuş olur." ifadeleriyle aktarmıştır.

Namaz ibadeti sadece ruhu dinlendirmekle kalmaz, aynı zamanda bedeni de hareketlendirir. Okunan surelerin etkisiyle zihin dinlenirken, kıyam, rükû ve secde gibi pozisyonlar iç ve dış organların düzenli çalışmasına katkıda bulunur. Bu, Allah'ın insan sağlığını önemsediğini ve bazı eylemleri farz kılarak insanı korumaya çalıştığını gösterir.

Bilimsel araştırmalar, namazın çeşitli hastalıklara karşı koruyucu etkilerini ortaya koymuştur. Asfeksi, nevroz, trahom, sırt ağrıları, kabızlık gibi sağlık sorunlarına karşı namazın olumlu etkileri bilim insanları tarafından belgelenmiştir. Ayrıca, Mısır'daki Ulusal Işın Teknolojisi Merkezi'nde yapılan araştırmalar, secde etmenin kanser riskini azaltabileceğini ortaya çıkardı. Bu nedenle, namazın sadece dini bir ibadet olmanın ötesinde, insan sağlığı için de önemli bir rolü olduğu kabul edilir.

NAMAZIN KANSERDEN KORUYUCU ETKİSİ

Yapılan araştırmalar, namazın özellikle secdenin hamile kadınlar için son derece faydalı olduğunu gösteriyor. Secdenin ceninin şekil bozukluğunu engellediği ve birçok bedensel ile psikolojik hastalığa iyi geldiği tespit edilmiştir.

Işın Teknolojisi Merkezi Bölümü Başkanı ve Biyoloji profesörü Muhammed Ziyaeddin Hamid, günümüzde insanların elektromanyetik dalgalar açısından oldukça maruz kaldığını ve bu nedenle daha fazla ışın aldığını belirtiyor. Vücutta biriken bu yükün dışarı atılması gerektiğini vurgulayan Hamid, aynı zamanda namazın, elektromanyetik dalgaların en çok neden olduğu hastalıklardan olan kanser riskini azalttığını ifade ediyor.

Bilimsel araştırmalar, insan boyunun küçüldükçe elektromanyetik dalgalara maruz kalma oranının daha da azaldığını söyleyerek, secde halinde olan bir insanın yedi organının yerle temas etmesinin boşaltımı hızlandırdığını ve bunun yorgunluk ve bazı hastalıklara iyi geldiğini ifade ediyor.

NAMAZIN SAĞLIĞA FAYDALARI NELERDİR?

·         Namazdaki hareketlerin yavaş ve sakin olması, kalbi yormaz ve dinç tutar.

·         Günün belirli saatlerinde aralıklı olarak yapılan namaz, bireyin dinamik kalmasını sağlar.

·         Secdenin beyne ritmik kan akışını artırması, hafıza ve kişilik bozukluklarına karşı koruyucu etki sağlar.

·         Namazdaki eğilip doğrulma hareketleri, göz sağlığını korur ve göz içi tansiyonunu dengeleyerek hastalıklardan korur.

·         Namazda yapılan hareketler sayesinde midenin içindeki besinler daha iyi karışır ve bu da mide ve safra sistemi sağlığını destekler. Bu hareketler doğrultusunda da sindirim sistemi düzenli çalışır.

·         Namazdaki ritmik hareketler, eklem hastalıklarını önler ve adale tutulmalarını engeller.

·         Namazın temizlik ve vücut sağlığına katkısı bilinen bir gerçektir; abdest almak beden ve ruh temizliğini sağlar.

Çayı sakın böyle içmeyin! Çayı sakın böyle içmeyin!

·         Namaz, uykuyu düzenler ve zindeliği destekler.

·         Secde, vücuttaki statik elektriklenmeyi giderir ve vücuda zindelik kazandırır.