Nisan ayına yüksek sıcaklıklarla giriş yaptık ama biliyoruz daha bir günde 4 mevsimi yaşayabiliriz. Fidan dikim ve budama işlerini önceki ay tamamlamiştık, bu ayda eksik fidanlarmızı hala tamamlayabilir ve toprak işleme işlerine geçebiliriz. Ziraat mühendislerinin meyvecilik, bağcılık, sebzecilik ve süs bitkileri için hazırladığı takvime bakmadan iş planlaması yapmayın. Şimdi hep birlikte öncelikle genel planlamalara bakalım daha sonra bulunduğunuz bölgeye göre siz kendi planlamanızı çıkarın.

MEYVECİLİK

1- Fidanlıklarda ot çapası yapılır. 

2- Nisan ayının ilk haftasında , yabani meyve ağaçlarında ve çeşit değiştirmelerde , kalem aşısı işleri sonuçlandırılır. 

3- Meyve bahçelerinde toprak işlemes​i bitirilir. 

4- Çöğürlerin aşı parsellerine şaşırtma işi tamamlanır. 

5- Hastalık ve zararlılarla mücadele işler, sürdürülür.

BAĞCILIK

1- Toprak işlemi bitirilir. 

2- Aşılama ayın ortasında sonuçlandırılır. 

3- Bağlar ,bağ göz kurtlarına karşı ilaçlanır. Dursban-4 veya Korban-4 kullanmakla, göz kurtlarının yanında maymuncuk,thirips, çadır tırtılı , dürmece, boynu eğri ve sigara böceğine karşı da önlem alınmış olur. 

4-Sürgün kurumasına karşı da ilk yaz ilaçlaması yapılır.

5- Halkalı lekeye karşı ilaçlama yapılır (%1’lik bordo bulamacı).

SEBZECİLİK

1- Tohum ekimi yapılacak tarlaların son sürümü yapılır ve diskaro çekilir. Tavın korunması için tapan ve sürgü çekilir .  Diskaro çekilmeden önce, gübreleme yapılır ve dikimle ilgili hazırlıklar tamamlanır. 

2- Fideliklerde günlük sulama , zayıf gidiyorsa gübreleme ve kapak kapatma işlemleri yapılarak , yabancı otlar ayıklanır. -Mavi küf ve kök çürüklüğüne karşı ilaçlı mücadele yapılır. (Dithane M-45, Antracol, Kemoazin veya Deresol gibi ilaçlardan biri ile ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlama yağışlı havalarda tekrarlanmamalıdır). 

3- Geç turfanda patatesin ekim ve gübreleme işlemi yapılır. 

4- Ilık yastıklara şaşırtılmış bulunan biber, domates ve patlıcan fideleri 15 nisandan sonra, tarladaki yerlerine dikilmeye başlanır.

5- Çileklerin ilkbahar çapası yapılır. 

6- Bamya, fasulye, hıyar, kabak, karnabahar, lahana ve soğan tohumlarının ekimine devam edilir. 

7- Kavun, karpuz tohumları hazırlanan yerlere ekilir. 

8- Enginarların dipleri açılarak bellenir, fazla sürgünleri ayıklanır. 

9- Fidelerin dikiminden 1-2 hafta sonra, birinci çapa yapılır. 

10- Dikimden önce ve sonra, tel kurtları görülürse, mücadelesi yapılır. 

11- Hava şartlarına göre, sulama imkanı olanlar, bu ayda sulama yapmalıdır. 

11- Yabancı otlar temizlenir. Fazla ot çıkmayan yerlerde, istendiğinde ikinci çapa sırasında, dip doldurma yapılabilir. 

12- Patateste birinci çapa ile boğaz doldurması yapılır. Patates tarlalarında , tırpan kurdu saptanan yerlerde Korsülfon 35 ec, tel kurdu bulunan yerlerde Korban 25 W, yaprak biti olan yerlerde Hekthion , patates mildiyösü olan yerlerde ise Trimangol ilaçlarından tariflerine uygun şekilde kullanılır. Bu uygulama nisan sonu ile mayısın ilk haftasında yapılır.

SÜS BİTKİLERİ

 Seralarda

 Kuvvetli güneş ışığı alan ve ısısı yüksek bulunan seralar havalandırılır. Camekanların üzerine kireç atılarak gölgeleme yapılır.  Yeter derecede büyüyen fideler ay sonunda veya mayıs ayı içinde dışarıya dikilerek, geceleri soğuktan korunur.  Kışın çiçeklenen Primula (Onbiray Çiçeği) tohumları ekilir.  Yıldızlardan çelik almaya devam edilir.  Devamlı çiçek açan karanfillerin saksıları değiştirilerek, güneşten korunur.

Park ve Bahçelerde

 Uzun ömürlü bitkilerin dikimi sona erer.  Kasımpatlarında kökten ayırma yapılır. Kışın seralarda köklendirilen kasımpatı çelikleri , saksıları ile birlikte dışarı alınır. Mart ayında çelik alınmaya başlanan bazı süs çalılarında, çelik alma işlemine devam edilir.  Henüz tohumları atılmamış yazlık mevsimlik çiçek tohumları ekilebilir.  Yaprağını dökmeyen bitkilerle, ibreliler bu aydan itibaren ekim ayına kadar dikilebilir.  Genç bitkilere herek verilir. Mart-Nisan-Mayıs ayları özellikle ibrelilerin gübrelenmesi için uygundur. Agaçcık grubundan yeşil bitkiler, büyümelerini hızlandırmak için budanırlar. Erken çiçeklenen Forsithia, Cydonia ve benzerlerinin çiçekleri biter bitmez, bunlar da budanırlar.  Mevsimlik çiçeklerden aslanağzı ve saraypatlarının dışarıda bulunan fideleri camlı çerçevelerle gölge yapılarak korunur.  Çiçekleri geçen nergis ve sümbüllerin eski çiçek tepeleri kesilip, koparılır. Birkaç yaprağı ile birlikte sapları bırakılır. Bir süre sonra , bahçe düzenini sağlama açısından, topraktan sökülür ve havadar bir yerde saklanırlar. Saklanan yıldız yumruları bu ayın sonunda bahçeye dikilerek, kesme çiçek elde edilir.

TARLA BİTKİLERİ

Yabancı ot ilaçlaması yapılır.

Baklagiller

Nohut, mercimek ekimine devam edilir. Fasulye ekimi başlar.

Sanayi Bitkileri

THY uçağı acil durum bildirdi: Kimse ne olduğunu anlamadı! THY uçağı acil durum bildirdi: Kimse ne olduğunu anlamadı!

1- Ayçiçegi ekimine devam edilir. 

2- Pancarların çapalanması ve tekleme işlerine başlanır. 

3- Mısır ekimine başlanır. 

4- Çeltiklerin tavaları hazırlanır. Tirler sıkıştırılır. 

5- Ayın ikinci yarısında , çeltik ekimi yapılır.

Not: Bölgeler arasıdaki iklim farklılıklarından bu ürünlerin ekimi için mutlaka üzmanla görüşün. Örnegin batı bölgelerinde çapa başlarken doğu bölgelerinde ekim için Nisan sonu uygu olabilir.

Çayır-Mera ve Yem Bitkileri

 Yağışın fazla olmadığı, merada da nem oranının düşük olduğu günlerde , merayı tahrip etmeyecek şekilde hayvan sokulur.  Mera üzerinde yoğun olmayan doğal bitki örtüsünün mütecanisliğini sağlamak için , gübre takviyesi ile beraber , buğdaygil ve baklagil karışımları ekilir.  Merada bulunan suvatların onarımı, temizliği ve ilaçlaması yapılır.

Editör: Haber Merkezi - SK