Pek çok insanın uyku halinde yaşadığı terleme rahatsızlığı, önemsemediği problemlerden biri tanesidir. Bireylerin yaşadığı uykuda terleme diğer bir adı ise hiperhidrozudur. Bu rahatsızlığı çoğu zaman basit önlemlerle önüne geçilebilir. Ancak sürekli olarak gece uykusunda terlemek, enfeksiyon hastalıkları başta olmak üzere reflü ve hormonlara bağlı sağlık sorunlarına neden olabilir. Sürekli bu şekilde uyanan kişilerin, kısa sürede doktora giderek kaynağına inilmesi oldukça önemlidir. Peki, uykuda terleme neden olur? İşte detaylar…

Uykudan sürekli olarak terli bir şekilde uyanmak yattığı ortamın sıcak olması ya da üstüne çok fazla battaniye örtmek gibi nedenler terlemelerden farklı bir durumdur. Gece terlemeleri genellikle oldukça şiddetlidir ki kıyafetleriniz ile çarşaflarınızı sırılsıklam hale getirecek kadar yoğun olabilir. Bu tür terlemeler, uyku kalitesini olumsuz etkileyebilir ve altında yatan birçok hastalığın belirtisi olabilir.

Peki, uykuda terlemenin nedenleri nelerdir?

Uzmanlardan uyarı: “Kesinlikle çıplak elle dokunmayın” Uzmanlardan uyarı: “Kesinlikle çıplak elle dokunmayın”

Psikolojik sağlık problemleri: Depresyon, anksiyete gibi psikolojik rahatsızlıklar uykuya geçişi zorlaştırabilir ve gece terlemelerine yol açabilir.

Enfeksiyon hastalıkları: HIV, tüberküloz ve bakteriyel enfeksiyonlar gece terlemesine neden olabilir.

İlaçların yan etkileri: Bazı antidepresanlar, insülin ve hormonal tedavi ilaçları gibi ilaçlar gece terlemesi yapabilir.

Nörolojik hastalıklar: Felç, otonom disrefleksi, otonom nöropati gibi nörolojik rahatsızlıklar gece terlemesine neden olabilir.

Uyku apnesi: Uyku apnesi olan kişilerde boğazın daralması ve nefes alamama gibi sorunlarla birlikte gece terlemesi sık görülür.

Hiperhidroz: Ter bezlerinin normalden fazla çalışması sonucu gün içinde ve gece aşırı terlemeye neden olabilir.

Uykuda Terleme2Tedavisi nasıldır?

Uykuda terleme basit nedenlerden oluşacağı üzere bu koşulları ortadan kaldırmak terleme sorunun önüne geçecektir. Bunun için öncelikle gece yatarken ince ve pamuklu kıyafetler giyebilir, oda sıcaklığını düşürebilir, üzerinize daha ince örtüler alabilirsiniz. Ara ara yaşanacak olan terlemeler genelde endişelenecek bir durum değildir. Ancak sıklıkla gece terlemesi sorunu yaşayan ve buna bağlı olarak farklı rahatsızlık görüldüğü takdirde doktora başvurmanız gerekmektedir. Terleme bir hastalıktan meydana geliyorsa, tespit edilen hastalığın ardından hemen tedaviye başlanılması oldukça önemlidir. Gece oluşan terlemeye, ateş, ishal, ağrı, kilo kaybı ve karın ağrısı gibi durumlarda ekleniyorsa doktora gitmek için hiç vakit kaybetmeyin.