Ev sahibi ve emlakçıların artan ev fiyatları ve kiraları fırsat bilerek daha önce zorunlu şart olarak imzalatılan tahliye taahhütlerini devreye sokması ülke çapında kira krizini tetiklemeye başladı.
Mahkemeler ve icra dairelerinde tahliye taahhütnamesi yoğunluğu görülüyor.
Belgede sahteciliğe varan hareketler , boş evrak almaya çalışma , boş tahliye taahhütlerini öne sürerek tehdit ve şantajla kira fiyatlarını artırma yollarına gidenler yüzünden ilerleyen dönemlerde mahkemelerin yükünü büyük ölçüde artıracağa benziyor.
Ev kiralarken, kiracılara adeta racon gibi sunulan, aksi takdirde evin kiralanmayacağı korkusu salınarak mecbur kılınan tahliye taahhütnameleri, kiracı ile ev sahipleri arasında büyük sıkıntılara, zaman zaman şiddete yol açıyor.
Bazı emlakçılar tarafından el çabukluğuyla, kiracının bu konudaki bilgisizliğini fırsat bilerek adeta tırnakçılık gibi imzalatılan ve bunun bir tahliye taahhütnamesi olduğunun açıklanmaması da ayrı bir sorun.
Ankara'da geçtiğimiz yıl bazı semtlerinde geçtiğimiz yıl 2 bin lira olan kiralar fırsatçı emlakçılar ve artan enflasyonu bahane den ev sahiplerinin de tetiklemesiyle 7 bin liraya kadar yükselirken, vatandaşlar 8500 TL asgari ücretin olduğu Türkiye'de 7000 lira kira ile nasıl barınabileceği, hayatta kalabileceğini düşünüyor.
Tahliye taahhütnamesi doğrudan , ev sahibinin elinde demoklesin kılıcı gibi sallanan bir belge gibi görünse de aslında süreç uzayabiliyor. İtiraz halinde mahkeme süreci başlar.
Ev sahiplerinin tahliye taahhütnamesini öne sürerek tahliye sürecini icra dairesinden başlatması durumunda, vatandaşlar icra dairesine icranın kaldırılması talebinde bulunabilir, 7 gün içerisinde itirazın gerçekleşmesi durumunda durum mahkemeye taşınıyor.
Önceki yıllarda birkaç ay süren tahliye davaları, artan dosyalar nedeniyle uzayabiliyor, ev sahiplerinin de maddi gerekçelerle öne sürdükleri mağduriyetler katlanabiliyor. Hem ev sahibi, hem de kiracı için stres ve sıkıntılı bir süreç başlıyor.
Bu süreçte bazı avukatların da kendi alacakları ücretleri düşünerek davaların 10 gün, 15 gün süreceği gibi yanıltıcı bilgiler verdiği , bu nedenle bir an önce kiracısını çıkararak kira fiyatlarını 4 katına çıkarmak isteyen ev sahiplerinin durumundan faydalandığı iddia ediliyor.
Kira krizi Türkiye'nin en önde gelen sorunlarından birisi haline gelmiş durumda. Bu krizinin çözümüne yönelik atılacak adımlar merakla bekleniyor. Haber: M. Furkan Adıgüzel