Erzincan’da özel süs bitkisi çeşitleri geliştiriliyor

Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nde 2006 yılından itibaren ülkemizin yerli ve milli ilk süs bitkisi çeşitleri koruma altına alınması ve çoğaltılması projeleri yürütülmekte.

TESCİLE SUNULAN SÜS BİTKİSİ ÇEŞİT ADAYLARI  “ELA 24 VE MEFTUN”

Doğal bitkilerin ekonomik faydaya dönüştürülmesi ülkemizin öncelikleri arasında yer almakta. Bu amaçla doğada bulunan ve süs bitkisi olma özelliğine sahip bitkiler tespit edilerek Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde uzun soluklu projeler başlatılmış. Bu projeler TÜBİTAK ve TAGEM tarafından desteklenmiş. Çalışmalar önce bitkileri kültüre alma aşaması ile 2006 yılında başlamış. Bu aşamayı başarı ile geçen bitkilerde ıslah çalışmaları ise 2010 yılında başlamış olup halen bu projeler yürütülmekte. Islah çalışmaları uzun soluklu çalışmalar olduğu için uzun yıllar verilen emeğin sonucunda çeşitler ve çeşit adayları elde edilmiş.

“MEFTUN“

Meftun Terslale (1)

Geliştirilen “MEFTUN“çeşit adayı Fritillariamichailovskyi x Fritillariaaurea ebeveynlerinin melezlenmesi sonucu elde edilmiş. Çeşit adayına ait teknik soru anketi ile ıslahçı hakları başvuru formu hazırlanmış ve Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü’ne çeşit tescili için başvuru yapılmış. Melez çeşit adayının ana ve baba ebeveynlerinin her ikisi de endemik türlerimiz arasında yer almakta. Çeşit adayı sarı üzerine koyu kırmızı damalı tepal kenarları koyu kırmızı renkte olup geniş çan çiçek yapısına sahip. Çiçeklenme zamanı erken ilkbahar olup 1-3 adet çiçeğe sahiptir. Özel bakım istemeyen ve su isteği az olan çeşit adayı.

“ELA 24”

Ela 24 (1)

AFAD’dan Tarım Teşkilatına Eğitim AFAD’dan Tarım Teşkilatına Eğitim

“ELA 24” Allı Gelin türünden geliştirilmiş ilk süs bitkisi olma özelliğine sahip çeşit adayı olup Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü’ne çeşit tescili için başvuru yapılmış. Çeşit adayı kuraklığa dayanıklı ve kısıtlı bakım şartlarında yetiştirilme özelliği bulunmakta. ELA 24”sıkı yayvan kompakt formunda, çiçekleri kokulu ve Nisan - Mayıs aylarında çiçek açmakta.

Proje çalışmaları Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde Ziraat Mühendisi Meral Aslay liderliğinde 5 kişilik bir ekip tarafından yürütülmekte.